Funderar du på att skaffa dig ett husdjur? Oavsett om det är du själv som vill ha ett husdjur eller om det är dina barn som vill ha ett djur, ska du noga tänka igenom allt. Ett djur är ett liv, som du kommer att ha ansvar för. Djuret klarar sig inte utan dig och oavsett vad det är för ett djur, är det beroende av att du tar väl hand om det. Nedan kommer lite tips om vad du ska tänka på inför valet av djur.

Vilket husdjur passar mig?

Ofta vet man redan vilket husdjur man vill ha, men en del vill bara ha ett sällskap och då kan det vara lite svårare att ta ett beslut. Valet av djur styrs av olika faktorer och här nedan är lite frågor man kan använda som vägledning.1. Var befinner jag mig i livet just nu? Lever jag ensam, har jag barn och familj?
2. Hur bor jag? Bor jag i lägenhet i staden eller ett hus på landet, eller något mitt emellan?
3. Hur ser min arbetssituation ut? Har jag långa arbetsdagar eller är bortrest mycket?
4. Finns det några allergier?
5. Hur mycket tid vill jag lägga på djuret?
6. Hur mycket får det kosta?

När dessa frågor är besvarade så vet du mer om din situation och kan börja ta reda på vad de olika djurtyperna kräver i form av skötsel, mat, sällskap och kostnad.

Katt eller hund

Har man tiden, engagemanget, ekonomin och intresset ska man välja hunden. Katten å andra sidan passar den som just inte har tiden eller ekonomin. Hunden är dyrare i allt och kräver mycket mer. Katten är billigare och sköter gärna sig själv. Stora skillnader, men båda två är lika kelna, tillgivna och sällskapliga.

Allergi

Många är pälsdjursallergiker och kan inte ha vilket djur som helst. Vill man väldigt gärna ha ett pälsdjur, så kan det finnas raser som är lite mer allergivänliga, men det är en chans man tar. Det finns annars många andra djur, som kanske inte är lika kramgoa, men likväl lika stort sällskap. Det finns till exempel fåglar och kräldjur. Dessa djur kräver dock mycket skötsel och behöver i regel stor plats, men å andra sidan kan de vara en del själv och kanske inte kräver lika mycket sällskap som en hund. Med undantag fåglar, som behöver väldigt mycket sällskap.