Här är topp fem listan på Sveriges vanligaste husdjur. Bra för dig som är sugen på att skaffa husdjur.

5. Hamster

Vanligt litet fluff djur hos barnfamiljer. Trivs gärna själv och är enkel att sköta om. Billigt husdjur med dyr bur dock. Den bör ha ett stort hem med utrymme där den kan gömma sig dagtid, eftersom hamstern är ett djur som kommer fram på natten och lever rövare. Den gillar lite leksaker i buren, men skippa det där hjulet, för det bara stressar det lilla djuret. Ligger den och sover, ska man vara lite försiktig, så den inte biter till. Den gillar inte att bli störd i sin sömn. Ett sött litet aktivt djur, som lever lagom länge.

4. Fågel

Vill man ha ett litet husdjur som inte kräver så mycket underhållning och skötsel, ska man INTE skaffa en fågel. De må vara små, de flesta i alla fall, men de är ett väldigt krävande husdjur. De vill inte vara själv, skräpar ner och har väldigt mycket ljud för sig. Buren måste vara så pass stor så att fågeln kan flyga och sträcka ut sina vingar. Väljer man en papegoja, ska den ha jättemycket sällskap och stimulering, sen ska man tänka på att den kan leva en 50 år.

3. Kanin

Kaninen är också ett populärt husdjur, som inte kostar alltför mycket och är lätt att ta hand om. Utan att ha någon statistik är nog kaninen det husdjur många barnfamiljer skaffar och som sedan föräldrarna får sköta om. En kanin kan bli väldigt kelen och tillgiven, men det krävs att man lägger ner lite tid på att få den så pass tam. Kaninen är ett litet roligt gosedjur med galna upptåg, som trivs bäst med en kanin kompis. En kanin behöver en stor bur, så den kan sträcka ut sig raklång. Den behöver komma ut och springa minst en gång om dagen. Se upp så den inte gnager sönder sladdarna.

2. Hund

På andra plats ligger människans bästa vän och ständige följeslagare. En hund är otroligt tillgiven och trivs bäst när husse eller matte är hemma. Hunden kräver väldigt mycket skötsel och aktivering, skaffar man sig en hund, måste man ha tid för den. Hunden är en familjemedlem som gärna följer med överallt och kommer att leva vid din sida en lång tid.

1. Katt

På första plats ligger katten. Ett självständigt djur som går sin egen väg. Katten kan man inte hunsa med, men den gillar att få mat och kel av husse och matte. Vill man ha ett djur som man kan klappa och gosa med, men inte har all den tiden som en hund tar, är katten ett jättebra husdjur. Man behöver inte gå ut med den eller aktivera den och den klarar sig själv en hel dag. Många katter är otroligt kelna och tillgivna, på sitt sätt. Skötsel är relativt lätt. Ren låda, mat, vatten, lite leksaker och massor av gos.