Tävla är både spännande och roligt. I synnerhet om du genomför tävlingarna tillsammans med ditt husdjur. På det sättet blir delad glädje även dubbel glädje, och ni skapar dessutom ett ännu starkare vänskapsband mellan er. Idag arrangeras det tävlingar för en mängd olika husdjur och på ett flertal olika nivåer och platser i Sverige. Främst hund, katt och kanin tävlas det med.

Tävla med hund

Världens bästa vän kan göra er vänskap ännu starkare. Börja tävla ihop! Det är ett fantastiskt sätt att komma närmare både sin hund, men även att få andra hundintresserade vänner för livet. Den absolut populäraste hundtävlingen kallas agility, och här gäller det för hund och hundförare att snabbast möjligt klara av en hinderbana på kortast möjliga tid, samt utan misstag.

En annan mycket populär hundgren förutom agility är freestyle. Hundgrenen kan beskrivas som en kreativ lydnad i takt till musik. Alla hundar och raser kan delta. Svenska Kennelklubben arrangerar både kurser och tävlingar. Ta dina favoritlåtar och dressera din hund i kreativa konster och fantasifulla tricks – i takt med musiken! Det är vad freestyle hundtävlingar handlar om.

Kaninhoppning och kattdressyr

Hunden är förstås vad de flesta förknippar med dressyr och utställningar men faktum är att kattdressyr och kaninhoppningen är två tävlingsgrenar som fått alltmer uppmärksamhet de senaste åren. Internet har en massa speltips på sport och det gäller även sporterna kattdressyr och kaninhoppning. Katter är faktiskt inte speciellt svåra att dressera, och allt det kräver är en stor portion av tålamod.

Populäraste tävlingsgrenen med kanin är och förblir kaninhoppningen. Sveriges kaninhoppares riksförbund förkortat SKHRF har massor av information om tävlingar och tävlingsklasser. Alla kaniner tävlar tillsammans oavsett ras, dock delas de in i olika tävlingsklasser. Uppdelningen görs i förhållande till tidigare resultat i kaninhoppnings tävlingarna. Det finns totalt fem tävlingsklasser inom banhoppningen för kaniner; Elitklass, Svårklass, Medelsvårklass, Lättklass och enklaste klassen Miniklassen.