Det är bevisat att människan mår bra av att ha husdjur. För många är det ett sällskap och för andra ett intresse. Många skulle vilja ha ett husdjur, men kan inte på grund av astma eller allergi. Har man pälsdjursallergi, kan man inte ha något djur som har päls, dock kan vissa djur ge mindre allergiska besvär, som till exempel låg allergen katter Fast det är ändå alltid en risk att det inte fungerar och då får man helt enkelt fundera på ett annat husdjur utan päls.

Kräldjur

I kategorin kräldjur ingår ormar, ödlor, sköldpaddor med flera. Kanske inte just den kramvänligaste sorten, men dock ändå väldigt personliga djur, som absolut går att krama och mysa med om man vill. Om man skaffar sig ett kräldjur ska man tänka på att dessa djur är exotiska och ofta lever i tropiska områden och kräver speciell omvårdnad. Det är väldigt viktigt att ta reda på vad just det djuret man skaffar sig kräver för omgivning och skötsel. Det är speciellt viktigt med att de får rätt mat, så de inte får någon näringsbrist, vilket är mycket vanligt Det är även viktigt med värme och ljus. De ska ha en så naturlig miljö som möjligt, där deras naturliga behov kan tillgodoses. Att äga ett kräldjur, beroende på vilket det är, kräver en hel del kunskap av ägaren. Man ska också tänka på att en del av dessa djur lever väldigt länge. Ta bara sköldpaddan till exempel.

Fiskar

Jag vet inte om jag skulle vilja kalla fiskar husdjur, men de är fina att titta på och ett akvarium är väldigt rogivande. Porlande vatten och vacker undervattens miljö. Här finns otaliga möjligheter för den kreativa och vill man verkligen satsa på ett fint akvarium och lägga ner tid, så är definitivt ett saltvattens akvarium något att sträva efter. Då kan man ha alla dessa färgglada och tropiska fiskar, men ett saltvattens akvarium kräver mer skötsel än ett vanligt akvarium. Man kan tycka att ett akvarium inte kräver någon speciell kunskap, men det är fel. Beroende på vilken fisk man har, så ska man ha rätt temperatur, botten material och inredning. De måste även ha tillräckligt med plats, som vilket annat djur som helst som lever i bur.

Katt eller hund

Är man inte kraftigt allergisk mot pälsdjur, kan det fungera med djur som är mindre allergiframkallande, om man nu kan kalla de det. Det är mycket individuellt vad man tål, men en katt sort som många allergiker tål är en katt ras som heter Devon Rex. De är speciella katter, med stora öron och lite päls. Kanske inte den vackraste katten, men de är otroligt personliga och sociala. Pälsen är kort och små krullig. På vissa delar av kroppen kan det se ut som de är nakna. På hundsidan finns naken hundar men även en Portugisisk vattenhund, med päls som inte fälls. Det är just pälsen som många reagerar på, så att skaffa ett djur med lite päls som inte fälls, kan fungera även för en allergiker.