Har du skaffat ett husdjur eller funderar du på att skaffa ett? Då ska du tänka på vilka försökringar du behöver och är bra att ha. Det är bra att försäkra husdjuret redan från dag ett, man vet aldrig när olyckan är framme. En försäkring är en trygghet mot oförutsedda utgifter, men man ska jämföra noga och ta reda på vad man betalar för. Försäkringar för en del djur betalar man mer för än man behöver.

Ska man försäkra alla djur eller räcker det med hund och katt?
Med tanke på att alla djur kan bli sjuka och behöva åka till veterinär, så blir svaret ja. Hund och katt lever ganska länge och vi vet att de kan bli sjuka. Att ta en hund eller katt till en veterinär kan bli en dyr historia. Har man en liten undulat, är det vanligaste att man avlivar den när den blir sjuk och det medför inte så stora kostnader. Detta gäller även andra mindre djur, som hamster, ökenråtta, fiskar och annat smått, som inte har så lång livslängd. Det är upp till var och en i slutändan hur man vill göra.

Typer av försäkringar

Det finns olika typer av försäkringar och den vanligaste är en försäkring för veterinär vård, som betalar en del av veterinär kostnaderna. En del väljer gärna även en livförsäkring, vilket innebär att försäkringar betalar ute ett visst belopp om djuret hastigt dör vid sjukdom eller olycksfall. Ibland finns det även en tilläggsförsäkring man kan välja och då får man ersättning för recept belagda mediciner, som djuret kan behöva. De vanligaste husdjuren man försäkrar är hund och katt. Det finns vissa raser där försäkringarna är lite restriktiva, som man bör känna till innan man köper just den rasen, men det vet en eventuell uppfödare. Det finns även försäkringar för smådjur. Alltifrån kaniner till kräldjur. Här kanske man ska vara lite försiktig innan man tar en försäkring som kanske kostar mer än man har nytta av. Har man köpt ett djur för väldigt mycket pengar, kan det vara värt att ha en livförsäkring. Likaså gäller om man föder upp något djur, där försäkringar kan vara bra.

Tänk på

Självrisk och premie går hand i hand. Dyr premie, ger mindre självrisk. Billig premie, ger högre självrisk.
Försäkringsbelopp är det belopp försäkringsbolaget betalar ut och det varierar mellan olika bolag.
Ingå det någon form av försäkring för ditt husdjur i din hemförsäkran? Värt att kolla.

Hur mycket man vill lägga på en försäkring och hur mycket chanstagning man vill göra, kan vara ett svårt beslut, som man noga bör tänka igenom.